Wednesday, April 1st, 2020

Уча, когато ми е интересно


Скъпи родители,
Днес Ви приканваме да си спомните за Пипи Дългото Чорапче, за детството и ролята на любопитството.
Всеки загрижен родител се опитва да отгатне какви са заложбите на децата му, за да може да създаде условия те да се развият.

  • Искреността винаги привлича. Детето Ви ще се впечатли, ако Вие му разкажете за Вашите извънкласни занимания в детството, за някои скъпи учители, които помните и до днес. Това ще го предразположи и то да Ви сподели за своите искрени интереси и предпочитания.
  • Недостатъчното четене на книги се определя като световен проблем. Ако забележите, че детето Ви се увлича от дадена тема, да речем от динозаври, подарявайте му книжки на български и английски език, за да ги чете с желание. Намерете му песни, които са свързани с темата или гледайте заедно филми.
    Нашата школа предоставя детска библиотека с книжки за различна възраст,разнообразна тематика и степен на сложност, така че очакваме и Вашето дете да стане един от читателите. Ще се учудите колко подходящи за начинаещи са някои книжки.
  • Но да се върнем на Пипи. Дайте на детето си свобода да открие себе си: да има време за търсене на отговори сред природата , в книгите и в интернет, да играе и изгражда въображаеми светове в своята детска стая (тук може да се намеси и английския език с нашите игрови техники)
  • Вече доста родители отделят време, за да може децата им редовно да спортуват. Това, което понякога липсва ,е съпреживяването на културни събития. .

– Заведете ги на концерт за деца на Веско Ешкенази

-Посетете софийския Музейко или музея на открито на Станка Желева и вижте епохите на европейската цивилизация, достъпни за деца.

– Гледайте заедно театрална постановка и поздравете лично актьорите след представлението- това се помни дълго.

– Посетете Националната Галерия за изкуство или изложба в Бургас и си споделяйте, коя картина бихте избрали за всяка стая от своя дом.

– Отидете заедно на среща с популярен автор на книги, запознайте се с него и научете, кои са неговите любими писатели.
Не забравяйте, че където и да сте, може да предразположите своето дете да “облича” в английски думи всичко, което вижда. Езикът, използван в реални житейски ситуации пуска най-дълбоки корени.