Wednesday, April 1st, 2020

Дом за моя английски език


Скъпи родители,

Днес искаме да Ви помолим да станете наши посланици – да настаните удобно английския език във Вашия дом.

Какво всъщност имаме предвид?

 • Изберете кътче у дома – масичка, шкафче, етажерки – които са достъпни за Вашето дете и ги посветете изцяло на английския език. Нека там да стоят всички учебни помагала, но може и да прибавите специална папка за всички наши рисунки и проекти, а защо не и коркова дъска. Допълнете кътчето с други книжки или картинни речници, сувенири от Англия или настолни игри, които Вие сте подарили на детето. Нека то винаги да знае и къде се намира диска с английските му песнички. Прибавете и детски филмчета на английски език.
 • Преди нашите занятия подканвайте детето само да провери дали има всичко необходимо в своята специална „английска” учебна чанта – трите помагала, тетрадка или листи за рисуване, ножичка и лепило. Научете детето само да подостря цветните си моливи и да проверява дали всички фулмастри пишат достатъчно добре. Това ще направи нашите „рисувателни диктовки” много по-успешни и богати на детайли. Не забравяйте да прибавите и бутилка вода, за да сме всички по-свежи.
 • „Английското огледало” : Предложете на детето да каже стихче или да разиграе куклен театър с играчки, като гледа своето отражение. Мимиките и жестовете ще го забавляват така, че ще поиска да говори все по-артистично и ще възпроизвежда безценни автентични интонации, които е възприело от нашите занятия. Може да наречете тази игра „Английска телевизия” и да се престорите, че сте на телевизионния екран с микрофон.
 • Не забравяйте да се забавлявате заедно цялото семейство с прекрасните сайтове на Британски съвет и Кеймбридж, създадени специално за деца:
  1. http://www.cambridgeenglish.org/learning-english/parents-and-children/activities-for-children/
  2. http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/

  Там ще откриете песни, приказки, пъзели и игри, подходящи за всяка възраст. Нека детето знае, че някой е създал тези забавления за всички деца по света, които изучават английски език.

 • Надяваме се, че понякога разговаряте с детето си за това, колко е важно да овладее английски език. Говорете за пътешествия до различни държави, споделете с него как на Вас Ви е полезен този език, разкажете му как Вие сте започнали да го изучавате като деца, спомнете си за своите първи учители, любими песни и филми. Така детето ще се свърже с английския език и посредством Вашите емоции и спомени, а това никой не може да заличи.
 • След нашите занятия – умоляваме Ви – не изпитвайте детето си. Това правим ние постоянно по-неусетен начин. Попитайте го какво интересно се е случило, с какви игри сме се забавлявали, коя песен му е станала любима, дали е изработило нещо красиво, дали има нови приятели.