Wednesday, April 1st, 2020

Родители


Скъпи родители,

Имате ли желание да съпреживеете поне малко от обучението по английски език на своето дете?

Ако отговорът е „Да”, предлагаме на Вашето внимание някои забавни съвети как това би могло да се случи.

Не забравяйте, че децата учат всеки миг, макар и без да го осъзнават. Бъдете и Вие така деликатни, че детето да не усети, че прави нещо сериозно. Използвайте безценните минути, когато сте заедно в кухнята, в парка, на плажа, на пикник, на гости на баба и дядо. Нека детето да преживее употребата на езика в реални ситуации от неговия живот.

Ето и темите, на които малките ни ученици могат да правят изречения:

 1. Цветове
 2. Числата от 1 до 100/1000
 3. Класната стая
 4. Семейството
 5. Части на тялото
 6. Храна
 7. Играчки
 8. Животни
 9. Учебни принадлежности
 10. Стаи и мебели
 11. Дрехи
 12. Сезони и времето
 13. Любими неща

Безценен помощник ще Ви бъдат Картинният Речник и последните две страници на учебника, които илюстрират основните теми. Запомнете, че децата знаят десетки думи повече на посочените там теми.

Кои са основните теми от Картинния Речник, с които са запознати и най-малките ни ученици? Те са номерирани за Ваше удобство и към всяка от тях има 4 записа:  на думите, на диалозите, на песничката и само инструменталната й част ( за солово изпълнение на детето)

Ето и самите теми по номера: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 11, 12, 13, 14, 16, 22, 24, 28, 29, 30

Децата от второто ниво познават също и  тези теми: 8, 15, 17, 19, 20, 27, 33, 34, 35, 40, 43, 48

Децата от третото ниво познават също и тези теми: 18, 21, 25, 26, 36, 46

Вижте колко лесно бихте могли да споделите английския език с детето си в различни ситуации.

 1. „ В кухнята” – бройте чаши, чинии, храни; говорете за цветове и форми ; сервирайте масата и описвайте ; избройте съставките на ястието, което готвите ; играйте всички на „Вкуси цвета на храната”
 2. „В парка” – вървете и бройте цветя, храсти, дървета; събирайте камъчета и листа – бройте ги и определете дали са малки или големи
 3. „На плажа” – рисувайте образи върху мокрия пясък и ги назовавайте на английски; направете пясъчен замък като броите мидите, пръчиците и камъчетата, с които сте го украсили.
 4. „На пикник”- говорете за храни, напитки и прибори
 5. „В колата на път” – бройте птици и животни; подканете детето да Ви научи на стихчета и песни на английски език
 6. „У дома” – пресъздайте нашия ритуал да почукваме на вратата и да се каним „Knock – knock! Come in, please! How are you? Fine, thank you!”. Понякога се поздравявайте и така: „Good morning! Good afternoon! Good evening! Good night, sleep well!”
 7. „Моето семейство” – създайте видео, на което детето представя всички свои роднини по име. Ще се получи забавно на някое семейно събиране и ще Ви остане скъп спомен от детството.
 8. „Видео учебна година” – записвайте периодично песнички и стихчета, които учим. Нашите часове преминават на английски език и децата могат да Ви представят различни откъси от общуването ни – въпроси и отговори, хореография от движения и английски фрази.
 9. „Детски куклен театър” – при нас децата общуват с плюшена играчка в ръка и говорят от нейно име. Навярно сте забелязали, че правят диалози между играчките си на английски език. Ако не, подскажете им, че може да си играят така и у дома, на само при нас. Когато станат по-смели, запишете ги на видео. Ако детето обожава да се изявява, помогнете му да изиграе куклен театър пред роднини на някой рожден ден, за Коледа или Великден. Аплодисментите ще са незабравими за детето, а роднините навярно ще са дълбоко впечатлени.
 10. „Картинният речник ми говори” – съвсем деликатно създайте традиция у дома да звучат записите на Картинния Речник. Подходящи са онези по-тихи моменти от деня, когато детето рисува за удоволствие, играе си в стаята или се готви за сън. Може да му подарявате „5 английски минути”, когато вече е в леглото. Изберете му приятни записи от нашия списък, които предварително сте прослушали, и запазете заедно тишина, за да ги чуете. Това ще остави трайни следи в паметта.
 11. „Имам идея” – измислете свои игри и ако желаете ги споделете с нас и другите родители от групата на детето Ви. Нека заедно да творим!