Wednesday, April 1st, 2020

Albena Filipova


     Здравейте, казвам се Албена Филипова и съм родена в Кюстендил, градът на минералните извори, черешите и празникът на пролетта. Там и завърших средното си образование свързано с музика, пианото ми беше първият основен интерес и занимание.  По-късно езиците ме привлякоха и завърших Английска филология в Благоевград. Започнах да уча испански в университета и тогава се влюбих не само в езика, но и в страната . Продължих да работя по специалността си както с деца, така и с възрастни. Да се развивам професионално и да пътувам са ми основните интереси и до сега. Била съм езиков асистент в Испания, където завърших няколко квалификационни курса. В Англия също завърших курс за работа с малки деца. Когато трябваше да избирам къде да посещавам тези курсове, водещо за мен беше да се провеждат на места богати с история и запазена архитектура от древността.

Преместих се да живея в Бургас, защото морето е друго нещо, което обичам много. Тук и родих моята дъщеря, която е и моето ежедневно предизвикателство, научавам  много нови неща покрай грижата за нея и възпитанието й . Най-новият член на нашето малко семейство е котката ни Вики, кръстена на приятел на дъщеря ми, който я намери и й я подари за празника на детето.

За развлечение чета книги и последният ми любим автор е Ървин Ялом, американски психиатър с руско потекло. Заниманията му са посветени на екзистенциалната психология и групова психотерапия.

Миналата есен посещавахме с колегите курс по сугестопедия в Сливен. Сугестопедията е система за ефикасно усвояване на знания като съчетава педагогика и психология.  Любовта и свободата са част от седемте й основни принципа. Не са ли те част от всеки едни от нас?